donderdag 9 april 2015

Afval

We scheiden flink wat afval en dat is te merken, want ik hoef niet elke keer meer de rolcontainers aan de weg te zetten. We hebben een ja/nee sticker op de deur wat heel veel papier scheelt. Folders en blaadjes die we meestal ongezien bij het oud papier gooiden, of we werden aan het denken gezet over aankopen die we normaal nooit gekocht zouden hebben. Bovendien zat elke keer de papiercontainer zo vol dat hij telkens aan de weg gezet moest worden (1 keer in de 4 weken). Momenteel is het helemaal niet erg als we het een keer of vaker vergeten.

Buiten hebben we een vuilnisbak voor het plastic. Sinds januari mag daar ook drinkkarton en blik in. Hoewel we er wel proberen op te letten hebben we toch elke week wel een zak vol. Daar valt vast nog wel iets meer mee te doen. Maar daarentegen hebben we de container voor het restafval bijna voor nop. Ik denk dat we die zo'n beetje één keer in de 2 a 3 maanden aan de weg hoeven te zetten.
De GFT bak zetten we wel wat vaker aan de weg, omdat er ook vieze luiers in gaan. Hopelijk duurt het niet lang meer of we zijn daar vanaf. Maar wat etensresten betreft gooien we minder weg dan vorig jaar. Vorig jaar werden kapjes brood nog wel eens weggegooid, tegenwoordig eten we die gewoon op. Ook vries ik sneller restjes groenten in, zodat het niet omkomt in de koelkast, of ik bedenk meteen op de dag dat er een restje over blijft wanneer we dat gaan opeten en op welke manier. Dat scheelt wel.

Ik zou trouwens veel liever een container hebben voor het plastic en toebehoren en desnoods het restafval maar in zakken langs de weg zetten. Maar ik denk dat voorlopig niet gaat komen. Ik zie zo vaak hele rijen met grijze containers bij ons in de straat, terwijl wij één van de grotere huishoudens zijn hier. Soms kan het deksel niet eens dicht. Wat mensen er dan allemaal ingestopt hebben is mij een raadsel. Onlangs zag ik dat er eentje was omgevallen. Toen zag ik dat er allemaal dichtgebonden plastic boodschappentassen in zaten. Van die tassen die je kunt kopen bij de kassa voor 10 of 15 cent per stuk (moet je nagaan, ik weet dat niet eens). Ik vraag me dan serieus af of er echt mensen zijn die zo'n tas kopen in de winkel om thuis weer een vuilniszak te hebben. Het lijkt mij een dure aangelegenheid, maar deze tassen worden in elk geval wel hergebruikt.

Vorige week met die zware storm stonden hier allemaal papiercontainers langs de weg. Niet zo heel handig, want er was een rijtje omgevallen, vast door een windstoot. Alle papieren waaiden in het rond en kwamen overal terecht. Lijkt me toch niet heel fijn om je eigen documenten door de lucht te zien vliegen zodat jan en alleman het kan lezen. Nee, wij gebruiken onze papierversnipperaar maar!

3 opmerkingen:

 1. Ik moet deze week zorg dragen voor de kippen van de buren en voel me bijna schuldig dat wij hier nauwelijks restafval hebben. Ik ben al blij dat we vandaag sla gaan eten, dan kan ga ik toch al iets hebben.
  Ik moet mijn koopgewoontes nog wat aanpassen, na de boodschappen zit de gele zak hier snel vol door al het verpakkingsmateriaal. Komt wel, we zijn alert, dat is een goed begin.
  Wat mag er dan eingelijk in een grijze container? Dat hebben wij niet.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een container voor alle plastic lijkt me ook best handig. Maar ja, dan heb je nog weer een container er bij... Ik vind die dingen best lelijk.

  Wat goed van je dat jullie echt minder afval hebben zeg!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, container voor plastic zou ik ook fijn vinden. De laatste tijd ben ik erg contentieus met het scheiden van afval.

  Vroeger kwam er een paard en wagen bij ons langs, iedere vrijdag, om het afval op te halen. het groene afval zeg maar: aardappelschillen en zo. Dat is echt nog maar zo'n dertig jaar geleden. Was best leuk. Als kinderen renden wij achter de wagen aan. Onze taak was om de emmer aan de weg te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen