woensdag 7 oktober 2015

Aan taaaafel!

Aan taaaafel! In veel gezinnen zal het wel dagelijks te horen zijn. Het moment dat het eten klaar is en de tafel gedekt staat. Tijd om te eten. En dan moeten er uit alle uithoeken van het huis mensen en kinderen naar beneden komen om plaats te nemen aan tafel om het eten te nuttigen.
Bij ons gaat het vaak wel zo. Iedereen aan tafel en dan gaan we eten. Toch merk ik ook regelmatig dat het voor veel mensen niet zo heel vanzelfsprekend is om altijd aan tafel te eten. Zelfs niet de warme maaltijd. Sommigen eten standaard achter de tv. Dat lijkt mij niet zo heel erg gezellig. Het eten is bij ons voor een deel ook een sociale aangelegenheid waarbij er vaak heel wat afgepraat wordt. Ook beleef ik veel plezier aan het koken dat ik het niet zo fijn zou vinden als dat gedachteloos in alle magen zou verdwijnen. Ook ben ik bang voor smeerpartijen, helemaal met rode pastasaus zou ik dat toch wat minder waarderen. Nu zal het vast zo zijn dat als de kinderen ouder worden er steeds minder gemorst wordt en dus zal dat wel minder worden door de jaren heen, maar toch. Wij eten aan tafel. Behalve met een verjaardag als er te veel mensen zijn om een fatsoenlijke plek aan tafel te krijgen. Dan verspreiden we ons, zodat de mensen die wel aan tafel willen eten dat doen, terwijl de rest door de kamer heen zit.

Met het ontbijt en lunch eten we meestal brood en ook dat doen we vrijwel altijd aan tafel. Ik vind dat heel relaxed. Brood smeren is veel minder vermoeiend als ik erbij zit dan om dat staande te doen bij het aanrecht. En de broodkruimels blijven op deze manier in de buurt van de tafel. Helemaal 's morgens als ik alle broodbakjes moet vullen en tegelijk ook de hongerige monden moet vullen vind ik het wel ideaal om zo ook nog wat toezicht te kunnen houden.
Maar toch vraag ik me soms af of het wel zo efficiƫnt is om het op deze manier te doen. Ik ben eerst tijd kwijt met het tafel dekken. En na de maaltijd moet alles weer opgeruimd worden. Terwijl als je smeert bij het aanrecht een potje pakt dat je nodig hebt en dat ook meteen weer opruimt. Dan blijf je niet zitten met de zooi die je nog moet opruimen. Vooral als ik de kinderen naar school heb gebracht en de hele ontbijtboel staat nog op tafel, baal ik daar wel een beetje van. Natuurlijk zou ik eerder kunnen opstaan, maar dat vooruitzicht klinkt voor mij niet echt aantrekkelijk...

En nu ben ik wel heel benieuwd hoe jullie dat doen. Eten jullie altijd aan tafel, of verschilt dat per maaltijd? En waarom doe je dat, of juist niet?

10 opmerkingen:

 1. Wij eten altijd en elke maaltijd aan tafel. Hoogst zelden komt het eens voor als er iets van sport is dat belangrijk is, dan worden frietjes bij de tv gegeten. Misschien 2 keer per jaar.
  's Avonds voor het slapen gaan dek ik de tafel voor 's ochtend. Ik hoef 's morgens alleen maar de bak met broodbeleg uit de koelkast te halen, de drank en klaar is kees.
  Opruimen doe ik zodra iedereen klaar is met eten.
  Lunchen doe ik met manlief in het bos elke dag. De kinderen eten op school.
  En 's avonds eten wij weer allemaal gezamenlijk aan tafel. Inmiddels werkt onze zoon af en toe en eet hij eerder, Maar ook aan tafel.
  Ik heb dat zelfs tegen mijn man gezegd dat dit mijn 'eis' was toen we samen gingen wonen. Aan tafel heb je aandacht voor elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je heel af en toe op de bank eet blijft het ook iets bijzonders :-)

   Verwijderen
 2. Ook wij eten altijd aan tafel. Ook omdat dat het meest praktisch is voor ons. En net zo gezellig, ik moet er niet aan denken om verspreid door te kamer te zitten eten. Maar goed, ieder z'n gewoontes. Al proberen we 's zomers wel vaak buiten te eten, maar dan ook gewoon allen aan tafel ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij eten alle maaltijden aan tafel, maar de bakjes voor naar school doe ik aan het aanrecht als iedereen nog ligt te slapen en ik mijzelf klaar maak voor de dag. Ik zet hiervoor mijn wekker op 6 uur en half acht zitten we te ontbijten. Wellicht dat je de broodtrommeltjes aan het aanrecht kunt doen en de rest gewoon aan tafel, even een kwartiertje eerder opstaan. Als je dat gewend bent is het echt geen moeite meer.
  Of 's avond de trommeltjes klaar maken en in de koelkast neerleggen, hier ben ik zelf persoonlijk geen voorstander van. Maar mijn zusje doet het wel want die blijft liever langer op bed liggen en in de ochtend snel, snel, snel.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij eten ook altijd aan tafel. Tussen de middag smeer ik regelmatig het brood op het aanrecht, ivm tijd en dit eten we dan rustig aan tafel op. ( dus ook aan tafel��). En s ochtends eten de kinderen pap, aan tafel bij mij wisselt het ontbijt. Dus de 3 maaltijden eten we aan tafel. In het weekend doen we het wel uitgebreid.
  Ook de tussendoortjes gaan bij ons aan tafel. Even een momentje samen.

  Groetjes talitha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier geen kinderen meer thuis, dus onze situatie is anders. Mijn man en ik ontbijten en lunchen samen aan de keukentafel (als manlief tenminste niet voor z'n werk de deur uit is) en eten 's avonds met grote regelmaat met ons bord op schoot voor de tv. Ik zie er in ons geval niet zo veel kwaad in.
  Met kinderen erbij is dit wel wat anders, al moet ik eerlijk toegeven dat mijn ex-man, ikzelf en onze zoon vroeger ook best vaak voor de tv zaten te eten toen zoonlief wat ouder werd.
  In die tijd dekte ik 's avonds de tafel voor het ontbijt, iedereen smeerde z'n eigen brood voor tussen de middag (op school of werk) en degene die het laatst vertrok moest de bederfelijke waar in de koelkast zetten. Als ik 's middags tegen twee uur van mijn werk terugkwam, ruimde ik de rest op.
  Als kinderen klein zijn, gaat dit natuurlijk niet, maar vanaf een jaar of tien, twaalf kunnen ze best hun eigen lunchtrommeltjes klaarmaken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook dat als ze naar de middelbare school gaan dat ik dan ophoud met smeren :-) of misschien dat ik dan weer voor mijn man ga smeren, dat deed ik altijd voordat de kinderen naar school gingen.

   Verwijderen
 6. In principe eten we aan tafel. Behalve op donderdag: dan mogen we 'met het bord op schoot'!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij eten door de week altijd aan tafel
  En in het weekend wel eens voor de tv.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het heerlijk om aan tafel te eten met heel het gezin. In het weekend komt het mooie servies tevoorschijn en dekken we de tafel net als in een restaurant. Vinden de kinderen geweldig en ikzelf ook.

  BeantwoordenVerwijderen