vrijdag 12 december 2014

Dagje uit ons leven

Vandaag was het een gezellig kneuterig thuisblijfdagje. Niet zo heel vreemd vanwege al die regen en wind. Tel daarbij ook de hoest en snotterigheid en we hadden alle reden om thuis te blijven. Natuurlijk betekent zo'n thuisblijfdagje niet dat er niets wordt gedaan. Eerst was vanmorgen de was aan de beurt. Oudste dochter heeft heel goed geholpen met het afhalen van de bedden. Het beddengoed werd zelfs in de wasmachine gestopt, als dat geen luxe is. Ja hoor, ik geniet er nog wel even een klein jaartje van dat ze op vrijdag lekker vrij is!
Toen ik weer beneden kwam had zoon spontaan zelf al zijn kapla al opgeruimd! Dat is ook niet zo vanzelfsprekend. Vervolgens gingen we leuk knutselen, er werd geknipt en geplakt, getekend en versierd. Zelfs jongste dochter deed op haar manier mee en heeft zelfs al een blaadje verknipt. Het ging natuurlijk nog niet helemaal zoals het moest, maar ze heeft nog een kleine twee jaar voor ze naar school mag, dus dat gaat vast nog wel goed komen.
Met de lunch at ik een heerlijk restje van de andijviesoep die ik gisteren had gemaakt. Ik had er wel stukjes aardappel en gehaktballetjes door gedaan en de kruidenroomkaas en gedroogde tomaatjes weggelaten. Die had ik niet in huis, maar we hebben dat zeker niet gemist. Wel staat er op mijn verlanglijstje een nieuwe staafmixer, ik heb een plastieken en bedacht me tijdens het pureren van de hete soep dat dat niet zo'n heel goed idee was.
Na het eten was het tijd om lekkere koekjes bakken. Hiervoor gebruik ik altijd een heel simpel recept van 225 gram margarine, 300 gram bloem, 150 suiker. Officieel mag er ook nog een snuf zout door, maar dat laat ik gewoon weg. Ik heb er dit keer wel een flinke snuf anijszaad door gedaan, dat zal vast heerlijk zijn. Kaneel kan uiteraard ook. Nu zitten ze in de oven (17 minuten op 175 graden) en ik bedenk me nu dat ik vergeten heb om er ei over te strijken. Ach, volgens de kinderen was het deeg lekker, er was wel een derde deel verdwenen, dus zal de gebakken versie ook wel prima te eten zijn. Toch een voordeel zo'n recept zonder rauw ei...
Nu zijn ze even een filmpje aan het kijken en ik zal zo zoeken naar een lekker recept voor mijn witte kool. Die ligt op het aanrecht mij aan te staren, maar zin in een wittekool schotel heb ik zelf niet zo op dit moment.
Oh ja en tussen alle bedrijven door heeft zoon bedacht om de volgende stap in zindelijkheid te zetten. Oh, jullie weten niet half hoe blij en opgelucht ik daarmee ben! Hopelijk is het een blijvende stap en stevenen we langzaam af op een leven zonder luiers. Ik teken daarvoor!

2 opmerkingen:

 1. Misschien te laat voor deze keer maar ik heb een lekker receptje voor witte kool. Hier waren de kids zeker geen fan van witte kool maar dit aten en eten ze wel.
  Maak de koolbladeren los, verwijder harde nerven en kook de groente 15 tot 20 minuten (in licht gezouten water volgens het recept maar wij gebruiken geen zout) Laat de groenten goed uitlekken. Snij de geschilde aardappelen in schijfjes en kook ze gaar (volgens het recept in licht gezouten water en dat doe ik dus weer niet ;) Ik kook ze gewoon af in water. Giet af en laat ze goed opdrogen.
  Laat de spekblokjes uitbakken. Schik de koolblaadjes, de aardappelschijfjes en de spekblokjes in laagjes in een goed ingevette ovenschotel (je mag eventueel het spekvet hiervoor gebruiken) Begin en eindig altijd met een laagje kool. maak een blonde roux . (er mogen twee eidooiers in de saus ....maar deze er onder roeren terwijl de pan af het vuur staat. (bij het recept staat dat je er twee theelepels mierikswortelpoeder mag bijdoen ...deed ik ook niet toen de kids klein waren) kruid de saus naar smaak met peper en (zout) Schep de saus over de groenten en strooi er wat paneermeel over. Zet 25 tot 30 minuten in de oven op 180°.
  Tip: er kan ook nog wat parmezaanse kaas door de saus of je kan de kaas mengen met het paneermeel.

  Smakelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor de tip. Ik ga het denk ik ook een keer klaarmaken, want ik ben daar echt dol op. Leuk om te lezen ook.

  BeantwoordenVerwijderen