donderdag 14 december 2017

(koop)zegels

Ik koop al heel lang koopzegels, ik geloof dat ik dat al deed als student, terwijl ik toen zelfs af en toe rood stond. Op papier is dat tenminste wel slimmer, want met koopzegels haal je vele malen meer rendement op dan wat je moet betalen aan roodstand op je betaalrekening. Mits je wel genoeg boodschappen doet en koopzegels koopt uiteraard, maar met twee volle AH boekjes per jaar ben je er al.

Huh? Dat klopt toch niet, want je krijgt toch maar 6% rente op zo'n boekje? Dat hoor ik heel erg vaak. Maar de rente die je krijgt op zo'n boekje is niet te vergelijken met een jaarlijkse rente die je op je spaarrekening krijgt.
Als je op 1 januari 49 euro op je spaarrekening zet, dan krijg je bij een rente van 0,5% (het is triest ja) 25 cent rente aan het eind van het jaar.
Zet je op 1 januari 49 euro opzij voor koopzegels (van de AH, dat is de enige winkel waar ik dan mee bekend ben) en je levert op 31 maart een vol boekje in, krijg je 3 euro. Diezelfde 49 euro gebruik je dan vanaf 1 april om weer koopzegels te kopen en op 1 juli heb je dan maar liefst 6 euro. Bij 4 volle boekjes in een jaar levert je dat dus 12 euro op. Dan heeft die 49 euro maar liefst bijna 25% rente gehad. Investeren in een zegelboekje levert dus echt veel meer rendement op dan investeren in je spaarrekening.

Maar (haha die maar is er altijd) daar zitten wel wat voorwaarden aan verbonden.
- koop je in een heel jaar wel 4 boekjes vol koopzegels, maar lever je ze alle 4 pas eind van het jaar in, dan is je rendement veel kleiner, want dan is je inleg geen 49 euro, maar 196 en krijg je idd 6% rente
- ben je slordig en 'vergeet' je de koopzegels weleens bij de kassa, of was je ze per ongeluk mee in je broekzak, of raak je ze kwijt, of gebruiken je kinderen ze als knutselstickers of of of, dan gaat het uiteraard ook niet op
- je kunt ook telkens maar maximaal 49 euro investeren. Meer kan wel, maar dat levert geen extra rendement op, je krijgt ook geen rente op rente. Dus snel rijk zul je er niet van worden (helaas ;) ).

Dus: In tegenstelling tot zaken als Euroclix waar je eigenlijk zo lang mogelijk moet doorsparen om meer rendement te krijgen moet je bij koopzegelboekjes zo snel mogelijk je geld innen, dat levert het het meeste rendement op.

3 opmerkingen:

  1. Kijk, jij snapt het ;) Er zijn ook zoveel mensen die de boekjes opsparen tot vlak voor de vakantie. Opzich ook een leuke manier, maar qua rente is het zeker handiger om het elke keer zo snel mogelijk in te leveren.

    BeantwoordenVerwijderen