woensdag 14 februari 2018

Hypotheek aflossen?

Gisteren schreef ik al even over ons dilemma. Wat doe je met je spaargeld? Helemaal nu je op een spaarrekening vrijwel geen rente krijgt is dat een vraag die veel mensen bezig houdt. Beleggen is voor ons momenteel geen optie, omdat we niet weten wat we de komende jaren gaan doen. Met name de verhuisoptie speelt toch wel af en toe door ons hoofd en dan is geld waar je gewoon zonder moeite bij kunt toch wel erg handig.
Iets aflossen van onze hypotheek vind ik ook nog altijd wel een aanlokkelijk idee. We hebben voor een deel een aflossingsvrije hypotheek met een rente die veel hoger is dan de huidige hypotheekrente. Dat schuurt een beetje. Met nog zo'n 3 jaar te gaan voor onze rentevaste periode afloopt onderzocht ik de mogelijkheden om toch al een beetje te kunnen profiteren van de lage hypotheekrente van dit moment. Bij onze hypotheekverstrekker kon ik een aanvraag indienen voor het afkopen of het middelen van onze huidige rente. Voor ons was het al snel duidelijk dat het middelen van de rente niet zo'n heel fijne optie was. Je betaalt dan een lager bedrag aan rente, maar tegelijk komen er maandelijkse kosten bij die er niet om liegen en waardoor je uiteindelijk na 3 jaar maar een paar 100 euro erop verdient. Natuurlijk is dat beter iets dan niets, maar van een echt groot voordeel is geen sprake.

De mogelijkheid tot afkoop was voor ons een stuk interessanter. Het grote nadeel is dan dat je een fikse boete betaalt aan de bank. Je hebt dan wel echt een stuk lagere maandlasten, waardoor je na zo'n 26 maanden het geld van de boete terug hebt en dan nog 10 maanden 'winst' kunt maken door de lagere rente in verhouding tot wat me nu betalen. Maar stel dat we over 2 jaar zouden gaan verhuizen, dan hebben we er nog helemaal niet van geprofiteerd. Dus dat voelde eigenlijk ook niet zo heel goed. Ook niet om zo'n grote boete te betalen aan de bank. Dan zou ik liever gaan aflossen en daardoor de maandlasten verlagen. Maar dat aflossen is ook nog maar de vraag of we dat momenteel willen.

En toen kwam ik erachter dat er nog een optie bestaat. Namelijk dat je kosteloos voor 10% van je totale hypotheek de rente kunt verlagen (die 10% is gebaseerd op het bedrag wat je jaarlijks boetevrij kunt aflossen) 10% van de totale hypotheek betekent in ons geval zo'n 22% van het aflossingsvrije gedeelte van de hypotheek. Enige voorwaarde is dat we dit jaar niets meer mogen aflossen, maar dat waren we eigenlijk toch niet van plan en anders bewaren we dat bedrag maar tot 1 januari.
Deze optie hebben we met beide handen aangegrepen en dat gaat ons ruim 35 euro per maand schelen. Meteen vanaf de eerste maand, zonder dat we de bank spekken met een flink geldbedrag.
Als dit helemaal rond is ga ik voor het resterende deel van de aflossingsvrije hypotheek weer een aanvraag doen voor afkoop en middeling. Inmiddels is er weer een aantal maanden verstreken, waardoor de looptijd van onze huidige hypotheek al een stukje kleiner is geworden, maar is het deel waarover we de rente nog willen verlagen ook kleiner geworden. Ik hoop dat dat resulteert in een stuk lagere boete, waardoor het misschien voor ons wel interessant is om dat aanbod dan aan te nemen. En anders kunnen we overwegen om in januari nogmaals 10% van de hypotheek om te zetten naar een lagere rente.

Over deze derde optie heb ik nog nergens gelezen, maar is zeker interessant voor mensen die geen geld (ervoor over) hebben om een boete te betalen en niet aflossen op de hypotheek, maar toch willen profiteren van een lagere rente en dus lagere maandlasten.

Hebben jullie wel eens geprobeerd om door aflossen of door andere mogelijkheden om lagere lasten te krijgen voor je hypotheek?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten