donderdag 19 maart 2015

Als God bestaat

... dan zou er toch niet zoveel ellende zijn? Zoveel rampen, zoveel oorlogen, zoveel armoede en verdrukking. Als God bestaat zou Hij er dan toch wel iets mee doen? Hij is toch goed? Soms hoor ik mensen zulke dingen zeggen.
Ja, Hij is goed en ja, ik geloof dat Hij bestaat. Ondanks alle ellende in de wereld. Van heel veel dingen weet ik ook niet waarom ze gebeuren en van nog meer dingen zou ik willen dat het gisteren al opgehouden was. Ik ga hier ook geen verklaring voor geven. Dat kan ik niet en dat wil ik niet.

Maar wat ik wel weet is dat God een goede God is. En goed in de meest volmaakte zin van het woord. Als ik het woord 'goed' opzoek in het woordenboek dan zie ik daar onder andere staan: 'deugdzaam, eerlijk, goedhartig, behulpzaam'. God is trouwens veel meer dan alleen maar goed, maar dat laat ik nu even buiten beschouwing.
Als er mensen zijn die zouden willen dat God ingrijpt in het kwaad in de wereld, aan alle ellende een eind maakt, dan maken die mensen God eigenlijk tot een rechter. En dat is niet vreemd, want ik geloof dat Hij een rechter is. Juist omdat Hij alles gemaakt heeft en alles in Zijn hand houdt kan hij er ook een rechter over zijn.
En wat doet een goede rechter? Hij oordeelt, hij is eerlijk en spreekt recht. Zonder aanzien des persoons, het maakt niet uit of je arm, rijk, blond, man, vrouw, dik, gezond of ziek bent. Het maakt zelfs niet uit dat je alleen maar ellende in je leven gekend hebt. Een rechter kijkt naar de feiten. Als je bijvoorbeeld door rood licht rijdt dan krijg je een boete. Zelfs als je in beroep bij de rechter kunt aantonen dat je duizend keer gestopt bent voor rood licht krijg je een boete voor die ene keer dat je het niet deed. Is een rechter daarmee niet goed? Nee, juist wel, anders zou het niet eerlijk zijn voor al die mensen die niet kunnen aantonen dat ze altijd stoppen voor rood licht.

Vaak zeggen mensen dat ze heel goed leven, ze zorgen goed voor het milieu, ze helpen anderen waar ze kunnen, ze zorgen niet dat andere mensen gekwetst worden. Dat is fijn. Maar ik denk dat iedereen ook wel dingen in zijn of haar leven kan aanwijzen die niet zo goed zijn. En dat is logisch, want volmaakt is er niemand. Maar wat als je voor de rechter komt te staan? Voor die goede God? Zou Hij juist niet kijken naar de dingen die niet goed zijn geweest? Net die ene keer dat je door rood reed?
Ik denk dat iedereen dan veroordeeld zou worden. Juist omdat Hij een goede God is oordeelt Hij op de feiten. En niet of je leuk, lief en aardig bent die af en toe een foutje maakt.

Oeps. Dat is even slikken, het is nooit leuk om veroordeeld te worden voor iets dat je niet goed hebt gedaan. Maar gelukkig is er een manier om aan dat oordeel te ontkomen. En die manier is Jezus. Dat is meteen ook de enige manier, want zelf moet je wel erkennen dat je zoveel dingen niet goed hebt gedaan. Daarom is het ook geweldig dat Jezus aan het kruis is gestorven. Daar heeft Hij voor onze zonden betaald. En daardoor kunnen we volmaakt voor God staan. Geloof alleen. Jezus is onze Verlosser.

14 opmerkingen:

 1. hoe weet je dat god een goede god is...en waarom moet iemand een paar duizend jaar geleden sterven (aan een kruis nog wel) voor anderen die toen nog niet eens geboren waren
  en wat voor zonden zijn dat dan wel?
  ik kan me hier echt niets bij voorstellen en tot nu toe heeft niemand me dat ook duidelijk kunnen maken

  Berber

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vraag me dat ook af, waarom al die ellende (denk maar aan de gruweldaden van de IS) Als je maar blijft volharden en God ziet als een goede vader, dan is er de hemel als beloning. Ik zou niet willen dat mijn kinderen eerst door een leven vol ellende moeten gaan om het uiteindelijk goed te krijgen. Aan de andere kant zou ik willen dat ik nog net zo als jou kon denken, maar ik ben het kwijtgeraakt !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. God begrijpen en dingen willen snappen buiten de Bijbel om is heel moeilijk. Ik denk dat je dan geen antwoorden zult vinden. Er zijn heel veel mensen die door middel van het lezen in de Bijbel en Bijbelstudie, van visie zijn veranderd. Dank je wel voor je blog.

  Het is wel apart hè, dat mensen in het westen zo twijfelen over het bestaan van God terwijl er in andere delen van de wereld zoveel mensen tot het geloof in God komen. Vooral in die landen waar je geen christen mag zijn. En daar hebben ze het niet over: 'Als God bestond zou Hij dat en dat niet toelaten ...' Daar hebben ze het over: 'Hoe kan ik met God leven temidden van al deze ellende en Hem trouw blijven. Wat een verschil in focus en visie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. In de westerse wereld willen we vooral alles zelf in de hand hebben en dan denken we God niet nodig te hebben. In andere landen waar je de eerste levensbehoeften niet zelf in de hand hebt is het wel heel fijn dat er zoveel gaan geloven, het lijkt dan ook veel harder nodig.

   Verwijderen
  2. en zo jammer dat er toch niets verandert voor die mensen...hoe hard ze ook bidden en zingen en dansen

   Berber

   Verwijderen
 5. Ik vraag me steeds maar weer af waaraan ontelbare baby's het 'te danken' hebben dat ze moeten sterven zonder ook maar ooit één keer hun buikjes vol hebben gehad! Zij kunnen nog niets verkeerds gedaan hebben, ook niet die ene keer. Het lijkt mij nou niet bepaald rechtvaardig van die rechtvaardige God.

  Het werkwoord zegt het al: 'geloven'. Dat doe je met alles waarvan je niets zeker weet en waarvoor je moet openstaan. Hoewel ik vrijzinnig hervormd opgevoed ben, is voor mij is het godsdienstige geloven iets onnatuurlijks, zeker in vroeger jaren een zoethoudertje voor het volk.

  Dat mensen in andere landen (dikwijls ontwikkelingslanden) zo gelovig zijn, heeft er vaak mee te maken dat ze dom gehouden worden en bang gemaakt zijn. Zoals het hier vroeger ook ging en in sommige kerkgemeenschappen nog steeds gaat. Ik kom uit een Geref. Gem. omgeving, om maar een voorbeeld te noemen, dus ik ken die benauwende en vrouwonvriendelijke vormen van geloven.

  't Is aan mij niet besteed, maar als mensen er troost in vinden, wie ben ik dan om dat erg te vinden, zolang ik er maar geen last van heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals in andere reacties wordt gezegd is de enige manier om God te leren kennen de bijbel te gaan lezen. Dat is niet voor dom volk. Je moet je hoofd er goed bij hebben om de bijbel te lezen en te begrijpen en zelfs dan is het onmogelijk om alles goed te snappen omdat God zelf zoveel groter is. Maar het is wel gemakkelijker om te geloven als je niet alles hoeft te bewijzen en te kunnen beredeneren, maar alles op Gods Woord kunt aannemen.

   Verwijderen
 6. Ik ben niet gelovig (al vind ik af en toe wel inspiratie in het boedhisme), maar ik probeer andere (geloofs) overtuigingen te respecteren. Echt geloven is volgens mij vooral proberen te streven naar het goede en anderen respecteren zoals ze zijn.
  Het stoot me tegen de borst dat in de meeste godsdiensten holibi's, geboortebeperking, euthanasie en dergelijke niet worden aanvaardt. Dat vind ik jammer...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vragen die in me opkomen als het over geloof gaat zijn deze: Is het geloof gebaseerd op bewijzen? Of op bepaalde kennis? Is er een bepaalde rede om te geloven dat God bestaat? Of is het wishful thinking? Op die vragen heb ik antwoord gevonden door in de Bijbel te studeren. Het geloof is een vaste grond van de dingen dingen, die ik hoop. En een bewijs van de zaken, die men ik niet ziet. Geloof is een relatie hebben en communiceren met een God, die ik niet zie maar wel ervaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi gezegd! En daarbij bewijzen dat God NIET bestaat kan ook niemand, dus dat is ook een geloof. Helemaal door de Bijbel te lezen ben ik wel echt ervan onder de indruk hoe die geschreven is (echt een kunstwerk) en wat er allemaal in staat. Dat is voor mij geen toeval :-)

   Verwijderen
  2. Je mag wat mij betreft geloven wat je wilt, je mag het zelfs geweldig vinden dat iemand aan het kruis is gestorven (al vind ik het wel een beetje morbide), maar leg mij eens uit waarom iemand zou moeten bewijzen dat god niet zou bestaan?

   Verwijderen