maandag 30 maart 2015

Belastingaangifte en goede doelen

Nog maar een paar dagen en dan is het 1 april. Voorgaande jaren was dat de datum waarvoor je de belastingaangifte moest doen. Maar vanwege drukte vorig jaar eind maart is deze datum met een maand verschoven en mag je nog tot 1 mei aangifte doen. Toch heeft het wel een paar voordelen als je voor 1 april je aangifte inlevert. Krijg je geld terug? Dan krijg je namelijk vóór 1 juli bericht (en dus ook het geld gestort). Moet je geld betalen? Dan heb je een langere betaalperiode dan wanneer je de aangifte na 1 april invult. Dus het is wel de moeite waard om het mooi op tijd te doen.

Ik heb de aangifte dit jaar al een tijdje klaarstaan. Het wachten was nog op het jaaroverzicht van onze hypotheek, maar vorige week kwam die ook binnen. Vanavond is het dus tijd om hem helemaal klaar te maken en te verzenden.

Wij krijgen gelukkig een mooi bedragje terug. En dat is voor een groot deel te danken aan allerlei giften. En daar heb ik meteen weer een paar bedenkingen bij. Want we geven niet aan goede doelen om daardoor extra belasting terug te mogen krijgen. Dan kunnen we toch verschillende dingen doen. In de eerste plaats de giften gewoon niet aftrekken. Maar dan steekt de belastingdienst het geld in eigen zak en dan geef ik het toch liever zelf uit. Een tweede mogelijkheid is om het bedrag aan giften te verhogen met het bedrag dat we daarover weer terug krijgen. We geven dan meer, maar krijgen dan nog weer meer terug uiteraard. En als laatste mogelijkheid door het bedrag wat we terugkrijgen volledig over te maken naar een goed doel. Het geld gewoon zelf houden is natuurlijk ook een optie, ook al voelt dat best wel weer raar.

Hoe gaan jullie met zoiets om? Geven jullie extra omdat je het kunt aftrekken of heb je er (net als ik eerder) ook nooit bij stilgestaan?

Toevoeging: de datum is veranderd, als je vóór 15 april aangifte doet, krijg je ook voor 1 juli bericht.

3 opmerkingen:

 1. Wij geven ook behoorlijk veel geld weg aan giften. De kerk, onze sponsorkinderen, en nog een aantal vaste giften. We geven het zeker op aan de belasting omdat de fiscus die mogelijkheid geeft. We geven geen giften omdat we het mogen aftrekken, want uiteindelijk betaal je natuurlijk het meeste toch zelf. Elke maand sparen we minder omdat we een behoorlijk bedrag aan giften hebben ( zo'n 15 % van het netto inkomen ) en gebruiken het belastinggeld dus om grotere aankopen te doen. Vorig jaar hadden we een andere auto nodig en kwam het geld daarbij. Een paar jaar geleden hadden we een nieuw bed nodig en konden dat aanschaffen van het bel. geld.Op deze manier doen wij het. Groet van Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toch wel mooi dat je zo als gulle gever beloond wordt. Zeker als dat niet je intentie was.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik snap alle redeneringen best en weet ook dat het geheel legaal is, maar ik vind het een soort rondpompen van belastinggeld en daarom trekken wij het niet af op onze aangiftes, ondanks dat we redelijk veel aan goede doelen geven.
  Er is in Nederland veel belastinggeld nodig voor alle voorzieningen en ik hoop maar dat mijn deel dat ik niet aftrek en dus niet over terugkrijg daarvoor gebruikt wordt. We klagen dan wel steen en been in dit land dat het allemaal minder wordt, maar er blijft nog heel veel over waar ze in andere landen alleen maar van kunnen dromen. En dat doen ze van ons belastinggeld, dus heb ik er niet zo'n moeite mee.

  BeantwoordenVerwijderen