maandag 2 maart 2015

Resten groente

Wat doe je met een restje groente waar je niet meteen een bestemming voor weet? Ik vind dat altijd een lastige, de meest gangbare groenten die komen wel op. Maar groenten die we niet zo los eten vind ik  toch een stuk lastiger. Neem bijvoorbeeld knolselderij. Dat gebruik ik meestal alleen in de snert. Maar een hele knolselderij daar door doen, dat gaat me toch iets te ver. Onlangs heb ik een stamppotje gemaakt van een rest knolselderij, maar dat viel toch niet zo heel goed in de smaak.

Vorige week zat ik weer met een flinke knol. Ik koop altijd de grootste, helemaal als ik ze per stuk moet betalen. Maar dan vind ik het ook extra jammer als ik met een groot deel niets kan. Dit keer had ik een ander idee. Ik raspte een groot stuk knolselderij en daarna een appel. Ik deed er wat rozijnen door en wat citroensap tegen de verkleuring. Toen maakte ik een dressing van gelijke delen mayonaise met volle yoghurt op smaak gemaakt met zout, peper en paprikapoeder. Heerlijk! We hebben er een hele tijd van gegeten, met name op brood vond ik het erg lekker. Dat ga ik vaker maken!
Vanavond maakte ik een witlofsalade op dezelfde manier, alleen zonder knolselderij en citroensap uiteraard. En uiteraard hield ik ook weer wat witlof over. Wat ik nu weer moet doen met een enkel stronkje witlof? Iemand een idee? Anders wordt het over een paar dagen denk ik maar weer een witlofsalade.
Het voelt toch goed om op zo'n simpele manier minder voedsel weg te gooien. Wat dat betreft heb ik het idee dat het hier toch wel weer beter gaat dan pak hem beet een paar jaar geleden. Toen zou ik bijvoorbeeld een speciale sladressing kopen om hem na twee keer weg te gooien omdat het over datum is. Nu gebruik ik dingen die we veel vaker gebruiken en hoef ik minder weg te gooien en het grootste voordeel is dat ik het altijd in huis heb.

Gebruik jij ook veel restjes groente, of belanden ze nog al te vaak in de kliko?

3 opmerkingen:

  1. Dat stronkje witlof kan je b.v. een half litertje witlofsoep van maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik gooi dat weer door volgende of daarop volgende rauwkost. Doe ik met van alles waar je een salade van kan maken. Beetje huismerk naturel slasaus erdoor. Dat staat bij mij standaard in de koelkast. Blijft maanden goed. Boter sla, ijsbergsla, rucola, geraspte wortel, witlof, venkel, witte kool, radijs, tomaat, maïskorrels uit blik, appels, stukje ui heel fijn gesneden, ananas, verse kruiden, gekookt ei enz. Met rode kool moet de salade wat langer staan maar ook dat is lekker met olie, azijn en sinaasappel. Dat alles gaat hier in wat rauwkost bij welke maaltijd dan ook. De ene combi pakt beter uit dan de andere dus soms blijft wat een dag langer liggen maar zo gaat het meeste wel op.

    BeantwoordenVerwijderen