zaterdag 9 juli 2016

Wasmachineperikelen

Zo'n anderhalf jaar geleden kochten we een nieuwe wasmachine een Samsung Eco bubble. Ideaal, geen lekkages meer en de was komt er vrijwel altijd schoon uit, ook niet onbelangrijk. Het enige minpuntje is dat de programma's net allemaal wat langer duren. Daar staat tegenover dat deze machine groter is en zuiniger, zowel in watergebruik als in energiegebruik. En dat vind ik toch net even wat belangrijker.

Maar... die tijd begint wel een beetje een dingetje te worden. Want de machine geeft ook aan hoelang een programma duurt en hoelang de resterende tijd nog is. Heel fijn om te weten, maar die tijd klopt niet. Een programma duurt steevast langer dan wat aangegeven is. En het lijkt er op dat de programma's steeds langer duren. Onze wasmachine staat op zolder en heel precies weet ik het dus niet, maar het is wel irritant om naar boven te gaan om de was op te hangen en hij is dan nog niet klaar. Met name bij de luierwas vind ik het erg vervelend. Want eerst doe ik een apart spoelprogramma, wat 19 minuten moet duren, maar die is pas na een dik half uur klaar. Vervolgens doe ik een babywas met voorprogramma, welke 2 uur en 14 minuten zou moeten duren en dat duurt zeker 3 hele uren. Waardoor ik met enige regelmaat 's avonds om 23 uur nog een wasje sta op te hangen. Niet de ideale situatie. Ik heb wat gegoogeld, maar dit probleem kan ik niet vinden en ook niet de oplossing. Misschien heeft één van jullie ook een soortgelijke ervaring of een oplossing? En anders waag ik er volgende week maar een telefoontje aan.

Gisteren had ik ineens een heel ander probleem. Toen ik de was wilde ophangen bleek deze voor een deel rozerood gekleurd door een rode broek. Die had ik er beter niet bij kunnen doen, maar het was geen nieuwe en had ik al vaker gewassen (toen wel met dezelfde kleuren). Aangezien soms internet mijn beste vriend is, zocht ik meteen een oplossing om de kleren nog te redden. Ik liet ze nat en deed ze in een emmer water met wat melk. Daarna waste ik het nogmaals met een speciaal kleurendoekje en.... het was nog net zo rozerood gekleurd als voor die tijd :( Dat was balen.
De bijna te kleine sokjes van babydochter vond ik niet zo heel erg. Het pyjamaatje van dochterlief twee had ook al zijn beste tijd gehad, maar een net nieuwe (en niet zo heel goedkope) rok van mijzelf, dat vind ik wel heel erg vervelend. Het is mij nooit eerder overkomen en geloof me, ik denk niet dat het me snel nog eens zal overkomen.... Jullie wel? Ik ga maar eens een poging wagen om iets vergoed te krijgen van de verzekering. Het is toch jammer als je een aantal goede kledingstukken om zo'n onvoorzichtigheid moet wegdoen.

7 opmerkingen:

 1. Echt zonde.
  Je rok in de azijn zetten zou misschien kunnen helpen.
  Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Balen van je was, kan je je rok niet verven?
  Heb ik ook weleens gedaan, en dat van die wasmachine ervaar ik hier soms ook, een Miele, maar de tijd die erop staat klopt ook niet, geen idee waar dat aan ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een nacht in de azijn is wel te proberen.En als het niet lukt dan is het gewoon pech gehad, dat overkomt iedereen wel eens. Om voor een fout van jezelf de verzekering in te schakelen, dat gaat mij veel te ver en vind ik ook niet correct.Riekje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar daar is die verzekering juist voor. Stel dat je net een nieuwe vloer hebt en je laat er een strijkijzer op vallen, dan krijg je het ook vergoed, ook al is het je eigen fout. Daarom ben je verzekerd toch? En een vloer is een stuk duurder dan de rok, maar ik heb nog nooit iets gedeclareerd en betaal maandelijks wel de kosten. Ik denk dat als je dat soort dingen niet wilt declareren dat je dan beter helemaal geen verzekering hoeft af te sluiten.

   Verwijderen
 4. Je wasmachineverhaal herken ik. Misschien moet je eens in de gebruiksaanwijzing lezen? Mijn wasmachine weegt (volgens mij) de was en als dat meer is dan 'standaard' dan duurt het programma langer. Ik kan me voorstellen dat een luierwas echt langer duurt omdat de luiers ook nog nat/vochtig zijn als je ze in de wasmachine doet.

  Jammer van je rok zeg! :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beetje laat misschien... Al veel ervaring met een het andere Samsung :-)
  Teveel wasmiddel gebruiken kan ook zorgen dat het programma langer duurt. En juist ook weinig was in de machine doen, dan is het lastiger was schoon krijgen. Ook een 'vondst van de kinderen' oid dat in het filter zit kan zorgen dat het langer duurt. Maar ook de kraan niet helemaal open (duurt het steeds langer voor er genoeg water in zit). En misschien nog wel wat mogelijkheden waar ik zelf niet tegenaan ben gelopen. ;-)
  Samsung heeft vast ook een helpdesk.
  Vervelend trouwens van de rok. Ik heb wel eens ontkleurder gezien in het textielverf-schap. Als het een effen lichte rok was kan dat misschien ook helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou de rok niet in een azijnoplossing zetten want dan fixeert de kleur juist.
  Mijn machine doet er ook vaak langer over. Vooral als ik de kortere programma's gebruik. Ik heb een Bosch. Ik zet hem standaard op het korte programma met extra water. Dan doet ie er standaard anderhalf uur over. De gewone programma's duren tweeenhalf tot drie uur. De was is dan nuet schoner, het energieverbruik is wel hoger. Ik neem elke week de meterstanden op en heb het al diverse keren uitgeprobeerd.

  BeantwoordenVerwijderen