woensdag 3 juni 2015

Huizen te koop!

Nee, ons huis staat niet te koop en komt voorlopig ook niet te koop. Ook al zien we af en toe wel prachtige huizen voorbij komen, waarbij we ook wel weer de negatieve kanten van ons huidige huis zien. Gelukkig heeft ons huis ook een aantal positieve punten gelukkig. En op nog geen 500 meter afstand van de basisschool van onze keus, dat vind ik toch wel één van de grootste pluspunten. Ook man hoeft nog geen tien minuten te fietsen naar zijn werk. Erg luxe vind ik dat. Maar soms blijven we dromen over een ander huis met wel een bijkeuken bijvoorbeeld. Of net even wat meer ruimte rondom het huis. Of toch vrijstaand zodat buren niet snel last van ons zullen hebben (en andersom).

Maar voordat we een ander huis zouden kopen zullen we toch op de een of andere manier ons huis kwijt moeten. En een tijdlang had ik daar een hard hoofd in. Dat kwam voornamelijk door het huis van de buren waar na drie jaar pas de eerste serieuze kijker op afkwam. Begonnen ze met een vraagprijs die gelijk was aan onze aankoopprijs, uiteindelijk hebben ze hem voor zo'n 30.000 minder verkocht. En in deze prijscategorie praat je dan al snel over een daling van zo'n 20%.
Maar de laatste tijd gaat het toch net even iets anders. Een soortgelijk huis in de buurt kwam te koop voor 15.000 méér dan onze aankoopprijs. Dit huis heeft dan wel een garage en kunststof kozijnen, maar qua buurt en woning (ook een tussenwoning) verder precies gelijk. Na 5 dagen merkte dochter verbaasd op dat het huis nog steeds niet verkocht was. Maar ik vertelde haar dat dat ook nog wel eventjes kon duren. En wat schetst mijn verbazing? Na twee weken was het verkocht!

Nu staat er in onze straat weer een huis te koop. Dit keer is het geen tussenwoning, maar een hoekhuis, met aangebouwde garage. En wat denk je? Er is een vanaf prijs die begint bijna 10.000 euro hoger dan onze aanschafprijs. Ik heb toch een beetje het idee dat een vanaf prijs gezien wordt als een scherpe prijs waarvoor het huis in de markt wordt gezet. Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan met dat huis. Of het ook zo snel verkocht zal zijn en voor welke prijs. Toch leuk om te volgen wat de woningen in de buurt doen, want dat heeft wel degelijk invloed op de waarde van je eigen woning.
Volg jij ook een beetje de aan- en verkoop van woningen in je buurt? Of ben je tevreden met waar je woont en houd je je daar niet mee bezig?

6 opmerkingen:

 1. Wij hebben een paar weken geleden het huis van mijn vader verkocht. Zonder makelaar, die was te laat. Het is, en dat is echt waar, op een uur tijd verkocht en voor de vraagprijs. Het is wel een hele mooie seniorenwoning met garage midden in het dorp.
  De makelaar zou om 8 uur komen en om 7 uur was het verkocht. We dachten wel dat er veel animo zou zijn en dat klopte. We laten wel de makelaar de afhandeling doen want dat wilde hij wel voor een leuke prijs doen. Op het huis heeft nooit een hypotheek gezeten dus dat kan er wel af.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn hele leven al ben ik geïnteresseerd in de makelaardij en ik volg altijd van alles en nog wat. Heb zelf al een paar keer een woning verkocht en gekocht, ook onderhands en dat is me goed bevallen, al heeft een makelaar meer connecties, wat ons de laatste keer goed van pas kwam.
  Wij wonen nog maar 1,5 jaar in ons huidige appartement, dat echt heel mooi en groot is, maar 't is in een dorp van niets en daarom begint het bij mij alweer te kriebelen. Helaas is de woningmarkt zo dood als een pier in onze woonplaats, dus heeft het weinig zin om het nu in de verkoop te doen. Voordeel voor ons is wel dat we het heel geschikt hebben kunnen kopen (vergeleken met onze buren in hetzelfde complexje) en dat we er heel weinig hypotheek op hebben zitten. Ik vind het overigens ook moeilijk om te bedenken wat ik dan wel zou willen.
  M.b.t. jouw opmerking over kunststof kozijnen: die zouden dus voor mij helemaal geen meerwaarde hebben, want ik vind ze (meestal) nogal nep ogen, al besef ik heus wel dat het onderhoudsvriendelijker is.
  In jouw geval (sowieso eigenlijk) zou ik het prettig vinden een bijkeuken te hebben. Staat er in je huidige buurt of een ietsje verder geen huis te koop dat geschikter is voor je, zodat je het toch zou kunnen overwegen om te verhuizen, nu de markt weer aantrekt? Een paar honderd meter verder naar school of een paar minuten langer fietsen naar het werk hoeft toch ook geen problemen op te leveren?
  Succes in ieder geval, wat je ook besluit. En niet vergeten: overal vind je wat en overal laat je wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bij de nieuwste kunststof kozijnen en deuren is het verschil niet meer te zien ..
  En nee geen aandelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je huidige huis klinkt qua locatie helemaal geweldig. Als ik het zo lees dan zou je het nu wel voor een goede prijs kunnen verkopen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. O, wij denken er soms wel over na. Over verhuizen. Maar ja ... als de kinderen het naar de zin hebben in de buurt ... dan is het helemaal niet leuk om weg te gaan. iedereen moet willen!

  Hier in de buurt loopt de verkoop best wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kijk ook altijd op internet als er huizen in onze straat te koop staan. Niet dat ik het onze wil verkopen hoor, ik denk dat ik gewoon nieuwsgierig ben.

  BeantwoordenVerwijderen