vrijdag 8 januari 2016

Energie

We stappen zo'n beetje elk jaar over van energieleverancier. Vaak kun je een beter aanbod krijgen en meestal ook een overstapbonus. Soms is het aanbod niet zoveel beter, maar wordt dat gecompenseerd door een hoge overstapbonus. Energieleveranciers hopen natuurlijk dat je dan na een jaar automatisch klant blijft, terwijl je dan wel een hoger bedrag betaalt. Dus ik vind het wel belangrijk om elk jaar te kijken of onze huidige leverancier nog volstaat of dat het toch geld bespaart door over te stappen.

We hebben een dubbele meter en met veel opletten de afgelopen jaren was ons energieverbruik in de daluren net zo hoog als in de piekuren. In dat geval maakt het eigenlijk niet uit of je een dubbele of een enkele meter hebt. Dus had ik bij het energiebedrijf geregeld dat ik gewoon één tarief zou kunnen betalen voor alle elektriciteit. Dat beviel heel goed, ik hoefde minder op te letten en met name dat ik van mezelf niet meer alles in het weekend 'hoefde' te wassen en te doen gaf veel meer rust. Maar toen stapte ik over naar een bedrijf waarbij dat niet kon. Met een dubbele meter betaalde je automatisch twee tarieven. Reden temeer om weer over te stappen. Dat deden we afgelopen november, elk jaar dus ongeveer op dezelfde tijd, om hoge naheffingen te voorkomen.

Ik ben dus best wel bewust bezig met ons energieverbruik. Ik heb het ook tijden wekelijks bijgehouden, maar daar is afgelopen jaar een beetje de klad in gekomen. In november en december was ik vooral bezig me de zwangerschap en bevallen en toen hield ik me helemaal niet meer bezig met ons energieverbruik. Ik geloof trouwens dat af en toe een week een kraamhulp in huis de meterstanden sowieso sneller omhoog doet gaan. De laatste paar weken van december toen ik alweer redelijk op de been was kon het mij ook niet zo heel veel schelen. Door wat kerstversiering en extra verlichting in deze donkere dagen verbruikten we toch wel meer energie en het zachte decemberweer zorgde ervoor dat ik ook wat gasverbruik betreft wat lakser was.

Aan het eind van het jaar kijk ik altijd naar de meterstanden om te zien hoeveel we in dat jaar hebben verbruikt. In 2015 hebben we een stuk meer energie verbruikt, wat ook wel te verwachten was. Het gasverbruik was ondanks de zachte decembermaand gelijk aan voorgaande jaren. En dus gaan we dit jaar maar weer met goede moed ertegenaan om het toch weer wat meer in de gaten te houden. Het koude weer van de afgelopen paar dagen draagt daar zeker aan bij om weer goed op te letten. Bij dat weer hoor ik als het ware ergens in mijn hoofd constant de meter draaien.

Herkennen jullie dat, dat je bij koud weer extra let op het gasverbruik, omdat er voor je gevoel veel meer te besparen valt?

3 opmerkingen:

 1. Ons energiegebruik kunnen we moeilijk vergelijken. We zijn in 2015 verhuisd naar een huis zonder gas, terwijl we daarvoor een huis met gas hadden. We houden elke week bij wat we verbruikt hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Om eerlijk te zijn, let ik niet bewust op gas- of stroomverbruik. We gaan sowieso zuinig met alles om. Dus niet onnodig stoken, lampen uit in ruimtes waar we niet zijn. Alle lampen zijn inmiddels vervangen door LED.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik doe elke ochtend een rondje om alle lampen uit te doen die de kinderen weer hebben laten aanstaan. En ik stook overdag alleen in de keuken en mijn kantoortje om zo de kosten laag te houden. Rond half vijf doe ik in de woonkamer de houtkachel aan.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen