woensdag 27 januari 2016

Gemakkelijker?

Een paar jaar geleden hebben we een hele heisa gehad met het terugbetalen van huurtoeslag aan de belastingdienst. Verkeerde bedragen werden overgemaakt, verkeerde personen stonden op ons adres ingeschreven, dat ging zelfs zo ver dat er op een gegeven moment een student met wie ik vier jaar eerder in een huis in een heel andere plaats had gewoond als mijn fiscale toeslagpartner werd gezien, terwijl mijn man helemaal niet in beeld was, maar ons oudste kind al wel was geboren (en netjes vermeld als huisgenoot).
Op een gegeven moment was het kwartje gevallen bij de belastingdienst en alles terugbetaald, maar nee hoor, een jaar later kreeg ik met terugwerkende kracht enkele duizenden euro's gestort, omdat ik daar blijkbaar toch recht op had gehad. Ons huis kwam al niet in aanmerking voor huurtoeslag en ons inkomen al helemaal niet. Uiteindelijk is alles wel weer goedgekomen, ik heb die duizenden euro's terugbetaald en daarmee was de kous af.

Inmiddels is het een aantal jaar verder en ik had eigenlijk wel verwacht dat de belastingdienst niet meer dit soort fouten maakt. Maar nee hoor, het enige waar wij recht op hadden in de afgelopen jaren was het kindgebonden budget. Dit werd maandelijks uitbetaald en ik geloofde dat allemaal wel. Tot we afgelopen zomer een brief ontvingen waarin stond dat we in 2014 achteraf gezien helemaal geen recht erop bleken te hebben en of we dat bedrag even terug wilden betalen. Ai, dat was balen en ook totaal onvoorzien. Maar ik maakte zonder protest het geld over en zette het meteen voor 2015 stop, omdat het de verwachting was dat we ook dat wel zouden terug moeten betalen.
Aan het eind van het jaar kregen we een brief waarin stond dat de belastingdienst het geld wat we in de eerste periode van 2015 hadden gekregen nog niet terug had. Blijkbaar hadden we een brief gehad waarin een verzoek tot terugbetalen stond, maar die hebben we of niet gekregen of in de hectiek van zwangerschap en bevalling over het hoofd gezien. In elk geval moesten we vooral NIET het bedrag alsnog gaan overmaken, daar zou de belastingdienst helemaal van in de war raken waarschijnlijk, maar ze zouden het verrekenen met een ander voorschot.
Nou krijgen we helemaal niets van de belastingdienst, behalve hypotheekrenteaftrek, en ik verbaasde me dat ze het nergens op konden inhouden. Dus ik heb braaf helemaal niets overgemaakt aan de belastingdienst en ik verwachtte dat de belastingdienst vanzelf met iets over de brug zou komen als we echt zouden moeten betalen.

Wat schetst dus mijn verbazing als ik op onze rekening kijk? Halverwege januari is er een kindgebonden budget voor januari gestort en een paar dagen later is het budget voor februari gestort. De bedragen zijn vergelijkbaar met de maandbedragen die we in 2014 en in de eerste periode van 2015 kregen, daarop is helemaal niets ingehouden.
Foutief ben ik er dus vanuit gegaan dat als je iets stopzet, dat het dan meteen voor alle jaren erna ook geldt tenzij je het opnieuw aanvraagt. Vanaf nu zal ik dus jaarlijks ons kindgebonden budget gaan stopzetten... En terugbetalen? Dat is ook nog niet zo gemakkelijk. Nee hoor, waarom zou de belastingdienst het gemakkelijker gaan maken? Ik denk dat ze het dan beter een stuk leuker kunnen maken. *zucht*

2 opmerkingen:

  1. We hebben een soortgelijke ervaring. Bij elke brief of bedrag dat me vreemd voorkomt, bel ik tegenwoordig. Ik vraag precies hoe ik het het beste kan aanpakken. Formulieren invullen, gegevens wijzigen en nogmaals aanvullen, en nog een keer hetzelfde omdat iets kwijt zou zijn, bezwaar aantekenen, brieven schrijven aan mijn inspecteur, alles heb ik gedaan. Nu, een jaar of 3 verder en een vrij regelmatig inkomen en geen verhuizing begint het rustig te worden. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen