vrijdag 22 januari 2016

Wasbare luiers

Ieuw, hoor ik al iemand zeggen, wasbare luiers, dat is echt heel vies. Ja, dat klopt. Wasbare luiers zijn vies. Net als wegwerpluiers trouwens. En als je achterom kijkt bij je toiletbezoek is dat ook vies. Misschien is dat flauw, maar zo is het wel. En als ik eerlijk ben, dan heb ik liever vieze luiers die ervoor bedoeld en gemaakt zijn om regelmatig vies te worden en die je in de wasmachine met 60 of zelfs 95 graden kunt wassen, dan vieze kleren die ik liever toch met meer zorg wil behandelen en die het met 60 graden wassen niet allemaal zullen overleven, laat staan dat ik ze in een kookwas zou willen gooien. En aangezien ik inmiddels genoeg ervaring heb in het wassen van vieze kleren, zie ook mijn blog van gisteren is dat voor mij geen drempel om niet te beginnen met wasbare luiers.

Ik ben nogal gemakzuchtig en dan kies je niet meteen voor wasbare luiers. Dus wilde ik er vooral niet teveel geld aan uitgeven, want als het mij totaal niet zou gaan bevallen, zou ik niet willen dat ik 500 euro aan wasbare luiers had uitgegeven. En geloof me, er zijn pakketten van zo'n 500 euro waarbij je genoeg luiers hebt voor de hele luierperiode. En zelfs dan ben je goedkoper uit dan alleen wegwerp te gebruiken.
Maar dat durfde ik toch niet aan, dus besloot ik gebruik te maken van gewone hydrofiele luiers, daar had ik een hele stapel van liggen en voor een pasgeboren baby gaat dat prima, zolang je maar regelmatig verschoont. Op die manier heb je betrekkelijk weinig geïnvesteerd, maar kun je meteen wel ervaren hoe het is om vieze luiers te moeten wassen. Ik had dus een paar overbroekjes gekocht en een waszak voor in de luieremmer en het grote wasavontuur kon beginnen. Momenteel gebruik ik ook een luierklemmetje (een snappi) om de hydrofiel vast te zetten, maar het kan ook prima zonder.
Op internet had ik heel wat filmpjes gezien over het vouwen van een luier, dat leverde geen problemen op. Zodra ik een luier ging verschonen ging de vieze luier in de waszak in de luieremmer. Het overbroekje gebruik ik vaker, behalve als hij erg vies is. Het voordeel van pasgeboren baby's is dat je poepluiers zo in de wasmachines kunt gooien, zonder inlegvelletjes oid te hoeven gebruiken, dat hoeft pas als er vast voedsel in beeld komt. Dat gaan we later dus meemaken. Nu is het nog heel simpel. Je gooit alle vieze luiers in de luieremmer en als hij vol is dan doe je de hele waszak in de wasmachine. Geen boenen, geen weken, geen vieze handen en de wasmachine doet de rest.

Maar gaat het niet ontzettend stinken? Nee! Tot mijn verrassing helemaal niet! Op een gegeven moment was de luieremmer zo vol dat het deksel er niet meer op kon en dus liet ik dat er gemakshalve maar vanaf, om 's avonds de boel te kunnen wassen. Toen we naar bed gingen vroeg ik man of hij ook iets rook in onze slaapkamer (waar de luieremmer staat). Hij rook helemaal niets, terwijl er al poepluiers van twee dagen oud in zaten. Dat gaat met vast voedsel erbij vast veranderen, maar voor nu is het een prettige verrassing dat je de luiers amper ruikt. Dat is met wegwerpluiers wel anders, die ruik je meteen en gaan alleen maar meer stinken. Vast door allemaal chemicaliën die erin verwerkt zijn.

We hebben nooit last gehad van luieruitslag of kapotte billen. Maar het valt gewoon op, dat sinds ik wasbaar gebruik de billen er minder rood uitzien en veel rustiger. Ook heb ik veel minder billendoekjes nodig om ze schoon te maken, omdat het veel minder aan de huid plakt. En het belangrijkste? Ik heb nog geen doorgelekte luiers gehad. En geen ondergepoepte kleertjes, heerlijk!

Ben ik dan helemaal geen nadelen tegengekomen? Oh jawel. Het vraagt even wat meer werk en vooral nauwkeurigheid om de luiers om te doen. Alles moet binnen het overbroekje zitten, anders krijg je sowieso lekkage. Dat is niet onoverkomelijk, maar moet je gewoon niet vergeten. Verder moet je wel de wasmachine aanzetten en alles weer ophangen en opbergen. En het is wel even een dikker pak tussen de beentjes dan een wegwerp luier, waardoord de eerste kleertjes toch wat sneller te klein zijn.

Daar staat weer tegenover dat ik niet meer naar de winkel hoef om nieuwe luiers te kopen. En in de kliko merk ik het ook. Gisteren moest hij weer aan de weg en dit keer zat er niet in van twee weken, maar van vier weken, omdat het de vorige keer zo spekglad was door de ijzel. Als je er dan vanuit gaat dat een pasgeboren baby zeker 50 vieze luiers per week produceert, dan snap je wel dat ik blij was dat er geen 200 vieze luiers in de kliko lagen te broeien.

In de nacht gebruikte ik nog altijd wel wegwerp, en ook als ik wegga, gebruik ik ze nog wel. Maar nu doe ik er voor de zekerheid gewoon een overbroekje overheen. Mocht de wegwerp de boel dan niet binnen kunnen houden, dan doet het overbroekje het wel. En geloof me, bij het dopen in een witte doopjurk gaf mij dat wel een heel veilig gevoel.

En nu moet ik op zoek naar extra absorptiemateriaal voor in de luier, want die hydrofielluiers zijn prima voor een pasgeboren baby, maar nu wordt ze groter en gaat meer plassen, dus iets meer absorptie is geen overbodige luxe.

Maar... ik ben om! De voordelen vind ik ruim opwegen tegen de nadelen! En dan heb ik het nog helemaal niet gehad over de financiële voordelen en de milieuaspecten. En als ik dit geweten had, dan was ik meteen bij de oudste begonnen, dat had me drie luierperiodes met ergernissen bespaard!

6 opmerkingen:

  1. Ook hier heb ik veel wasbare luiers gebruikt. Hydrofiele vond ik te dun, dus ik gebruikte de gerstekorrel. ;-). Maar goed te doen, en financieel ook aantrekkelijk. Vooral bij 4 kinderen,zoals bij ons, bij de eerste heb je de aanschaf van de luiers, daarna alleen de waskosten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt goed! Interessant om me er toch eens in te gaan verdiepen. Maar met "gewone" hydrofiele luiers kan het dus ook... dat scheelt wel een hoop in aanschafkosten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die van de Ikea zijn dikker en dus beter, maar alleen hydrofielen dat kan alleen de eerste paar weken/maanden, daarna heb je wel meer absorptie nodig, dat kan door extra inleggers te gebruiken.

      Verwijderen
  3. Ik heb ook altijd wasbare luiers gebruikt. Gewone hydrofiel met inlegvelletje. Het velletje waste ik mee en ging alleen weg als er poep in zat. 20 jaar geleden kocht ik gewoon plastic broeken bij de HEMA. Ik denk ook nog steeds dat mijn kinderen vroeg zindelijk waren hierdoor. En ik heb lekker veel geld bespaart.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb ook wasbare luiers gebruikt. Nog van die echte doeken die ik dan vouwde. Uiteindelijk vond ik het teveel gedoe worden en stapte ik over op aldi luiers.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb ook altijd katoenen luiers gebruikt. Voor extra absorbtie, vouw een andere luier in de breedte dubbel en leg die in de gewoon gevouwen luier, groet dirkje

    BeantwoordenVerwijderen