donderdag 15 januari 2015

Boodschappen

Een wekelijks terugkerende gebeurtenis is toch wel de weekboodschappen doen. Tussendoor worden soms nog wat kleine dingen gehaald, maar meestal haal ik op donderdag voor een week de boodschappen in huis. Op vrijdag heb ik alle kinderen bij huis, wat het dus even iets lastiger maakt om snel de winkel door te gaan, want op de een of andere manier vinden ze het altijd leuk om de winkel door te rennen of maken ze ruzie wie het karretje mag duwen. Om maar te zwijgen op hun commentaar bij de dingen die ik in het karretje leg. Op zaterdag wil ik de weekboodschappen ook niet meer doen, vaak is het dan heel erg druk in de winkels en het kost toch altijd best veel tijd, terwijl we ook regelmatig een keertje weggaan of spontaan weg willen.

Donderdag dus. En laat het nu vandaag toevallig donderdag zijn. Dus ik was vanmorgen al redelijk op tijd bij de winkel in de harde wind en de regen ben ik dan toch maar blij met onze auto. Maar toen ik bij de kassa stond en ik wilde betalen bleek dat ik mijn portemonnee niet bij mij had. Oeps, dat is al de derde keer in de paar jaar dat we hier wonen en ook nog eens bij dezelfde winkel. Een half uur later had ik mijn portemonnee van huis gehaald (hij lag gelukkig nog thuis en was niet gestolen) en stond ik weer bij de kassa om af te rekenen.

Vervolgens reed ik nog voor een paar kleine boodschapjes naar een andere winkel. Daar was het zo druk! Er was geen parkeerplekje over. Gelukkig kan ik op zo'n moment redelijk goed mijn geduld bewaren en wachtte ik in alle rust tot er iemand zou wegrijden. Dat moment kwam en wel met vier auto's tegelijk. Het is een klein parkeerplaatsje en ik heb zomaar het vermoeden dat ze allemaal snel weg wilden. Er werd amper gekeken, laat staan iemand voorrang gegeven. Ik werd op een haar na gesandwicht door twee bejaarde mannetjes die achteruit reden. Pfff dat ging net goed, die hadden me allebei niet gezien en ik kon geen kant op. Helemaal toen ik rechts van me ook achteruitrijlichten aan zag gaan kneep ik hem toch wel een beetje. Gelukkig is het goed gekomen.

Thuis wachtte me ook een uitdaging. Alles moest opgeruimd worden. Maar nu liep ik tegen een luxeprobleem aan: de voorraadkast puilt uit, letterlijk! De vriezer zit zo vol dat er helemaal niets meer bij kan. En over de koelkast zal ik het maar niet hebben, daar is alles zo opgestapeld dat ik geen idee meer heb wat er achterin de koelkast te vinden is. Geen goed voorraadbeheer dus! Ook kwam ik erachter dat we nu al 75% van ons boodschappenbudget hebben gebruikt, terwijl de maand net op de helft is.
En dus gaan we de komende tijd voorraad eten. In plaats van eten naar de houdbaarheid gaan we nu maar eerst eten naar volume. Uiteraard gaan we geen dingen weggooien, dus letten we wel een beetje op de houdbaarheid. En soms gaat het samen op. Zo staat er nog een grote schaal met een rest gekookte aardappels in de koelkast, die bak ik vanavond op met een zak spruitjes, dat levert meteen wat ruimte op.

De komende weken ga ik dus voor maximaal 25% van het maandbudget boodschappen halen. Een mooie uitdaging (helemaal omdat ik volgende week wasmiddel en vaatwasblokjes wil inslaan, wat bij mij in het boodschappenbudget zit), maar dat gaat zeker lukken met de voorraad die ik in huis heb. Het grote doel daarbij is dan toch wel weer een ontdooisessie van de vriezer en een grote schoonmaak van de koelkast in februari.

3 opmerkingen:

 1. Ik heb twee weken geleden een lijst gemaakt van wat er eigenlijk allemaal op voorraad is. Dat was in een half uurtje gepiept (ik deed het "zo ongeveer")...
  Wow dat is dus écht écht heel veel! Ik maakte meteen een paar categorieën (houdbaar, vriezer, kort houdbaar) en nu ik deze lijst heb, is het véél makkelijker om te plannen wat we de komende tijd gaan eten en (dus) wat voor boodschappen ik moet doen.
  Ik doe met je mee: de komende twee weken ga ik maar eens goed alles opmaken!

  (mocht je geïnteresseerd zijn naar een voorbeeld van de lijst: ik publiceerde op 7 januari een printscreen. Deze vind je het makkelijkst via het label "weekmenu".

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelukkig maar dat je zo'n grote voorraad hebt nu je met 25% van het budget uit moet komen. Anders was het niet te doen denk ik. Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wil ook nooit naar de supermarkt op zaterdag! Veels te druk! En omdat ik ook op andere momenten kan, vind ik het zelfs bijna mijn plicht om dan ook op andere dagen te gaan.

  Ik doe mijn boodschappen altijd op maandagmorgen. Dan is het prima te doen. Ik heb namelijk een hekel aan drukte.

  Vervelend dat je je portemonnee was vergeten!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen