woensdag 14 januari 2015

Eerste week overleefd!

Vorige week startte ik met het mijden van geraffineerde suikers. En eigenlijk valt het mij best een beetje zwaar, omdat mijn huisgenoten niet meedoen.
Meteen de eerste dag heb ik al per ongeluk iets gegeten wat ik niet meer wilde. Ik had namelijk aardappels met wortels gekookt. En man maakte een opmerking dat ik zeker weer geen suiker over de wortels gedaan had. Dat heb ik in mijn hele leven maar één keer gedaan op verzoek van man (die dat van huis uit gewend was) maar ik vond het zelf niet lekker en ik vond het eigenlijk nog grotere onzin om het dan te doen. Toen man die opmerking maakte vertelde ik dat ik het nooit deed en helemaal nu niet, nu ik geen suiker meer wilde eten. Vervolgens pakte ik onbewust een pot appelmoes om daar een grote schep van te nemen. Pas achteraf bedacht ik me dat dat toch niet mijn bedoeling was :-).

Dat gewoonte toch een groot gevaar is heb ik gemerkt bij de koffie. Dan at ik normaal altijd een koek, maar wat eet je erbij als je geen suiker wilt? Zonder is ook een beetje saai en omdat ik gewend was iets erbij te nemen vind ik dat wel de moeilijkste momenten. Tussendoor ben ik wel veel meer fruit gaan eten, maar om een appel te nemen bij de koffie... nou nee, dat lijkt me weer een minder goed idee. Afgelopen zondag ben ik gezwicht en heb ik toch samen met man een lekkere koek bij de koffie genomen. Dat is dan weer een nadeel als je alleen zo'n uitdaging aan gaat, anderen gaan gewoon door met lekkernijen nuttigen.
Ik was ook bang dat ik moeite zou hebben met het toetje. We zijn daar dol op, maar dat viel me reuze mee, ik ben overgestapt op volle yoghurt en dat bevalt me erg goed, dat houden we er in!
Qua broodbeleg was het ook even wennen, ik eet veel brood en uit gewoonte heb ik al een paar keer met het pak vlokken in mijn handen gezeten. Maar ik heb mezelf er toch nog van kunnen weerhouden. Wat ik wel lastig vind is met kinderen, die laten nog wel eens wat staan omdat ze niet meer hoeven en meestal eet ik het dan maar op, zodat ik het niet weg hoef te gooien. Daar moest ik de afgelopen week toch wel een paar keer mezelf ertoe zetten om dat gewoon niet te doen.

Ik zei onlangs tegen man dat ik blij ben dat ik aan mijn experiment geen einddatum gekoppeld had. Voor nu staat de datum van 1 februari, een hele maand vind ik op dit moment toch wel even pittig, maar het kan best zijn dat het me steeds makkelijker afgaat en dat ik gewoon door gaat. Of het ook effect heeft op mijn leven kan ik nu nog niet zoveel over zeggen. Ik beeld me in dat ik momenteel wel wat meer energie heb, maar dat kan ook komen doordat het 's middags weer iets langer licht is. Over twee en een halve week ga ik het maar helemaal evalueren. Als ik echt meer energie heb, dan ga ik man ook maar proberen te overtuigen dat het voor hem ook goed zou zijn. Met ons tweeën samen moet het dan vast nog beter gaan.

Alleen moet ik dan wel een goed alternatief verzonnen hebben voor de koek bij de koffie. Iemand een goed idee?

8 opmerkingen:

 1. Herkenbaar verhaal! Ik ben ook de enige bij ons die zoveel mogelijk suikervrij wil eten. Dan is het soms lastig om sterk te blijven. Misschien kun je een beschuit/cracker met kaas bij de koffie eten? Of een handje onbewerkte noten/rozijnen?
  Succes en groeten, Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik eet idd al regelmatig een rijstwafel met kaas, dat blijft lekker!

   Verwijderen
 2. Ontbijtkoek zonder suiker?

  Succes. Ik vind het knap.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij de reform kun je koekjes kopen die gezoet zijn met rijststroop. Ook ontbijtkoek met honing is daar te koop. Zelf doe ik al jaren zonder suiker en nu ook mijn dochter. Ze heeft inmiddels al heel veel energie gekregen en kan haar studie en stage nu wel volhouden! Ik bak ook wel eens een appelcake of lugano die dan gezoet is met rijststroop/tarwestroop. Of soms appeltaart met fructose en rijsstroop. Wat ik in stukjes in de vriezer doe. Zo hebben we met een verjaardag ook wat lekkers of eens in het weekend.Succes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelf maken is een goed idee! Ik ga binnenkort eens googelen op lekkere dingen! ;-)

   Verwijderen
 4. Een lekkere reep zelf maken van noten en gedroogd fruit?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op mijn blog staat onder de pagina Recepten het recept van een suikervrije appelmoescake. Hiervoor wordt appelmoes gebruikt die gezoet is met agavesiroop. De cake vult goed, is gezond en zeer gemakkelijk te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het valt niet mee om oude gewoontes af te leren hé! Ik ben momenteel veel suikervrij aan t bakken omdat bij mijn vader diabetes is geconstateerd. Heel lekker waren de dadelchoco balletjes van Chicks love food: 150 gr dadels (10 minuten laten weken in warm water), 75 gr noten naar keuze, 20 gr kokosolie (of zonnebloemolie), 2 el cacao (zonder suiker). Dit fijn malen in keukenmachine. Balletjes vormen en door geraspte kokos rollen. Hier maak je er 10 van.
  Het zijn net bonbons. Erg lekker. Mijn vader vond ze ook top.
  Zo zijn er nog veel meer recepten zonder toevoeging van suiker.
  In het gratis supermarktkrantje boodschappen staan ook wat recepten voor koekjes suikervrij.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen