dinsdag 27 januari 2015

Spreuken

Er zijn heel wat spreuken, gezegdes en spreekwoorden in gebruik. En voor veel situaties kun je wel een passende en treffende spreuk vinden. En vrijwel iedereen weet dan meteen wat je bedoeld. Met bepaalde spreuken kun je ook heel goed relativeren omdat ze zo waar zijn en de boel even in een wat ander perspectief zetten. Bijvoorbeeld 'wees jezelf, want er zijn al anderen genoeg'. Zo waar en meteen een legitimatie dat je anders mag zijn.
Welke ik ook heel mooi vind is 'om bij de bron te komen moet je tegen de stroom inroeien'. Je hoeft niet met alle winden mee te waaien om bij het belangrijkste te komen. Wat vind je belangrijk in je leven? Als je daarvoor andere keuzes moet maken dan de mensen om je heen, doe dat dan!

Er komt ook een aantal spreuken en gezegdes uit de bijbel. 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet' bijvoorbeeld, wordt ontleend aan de bijbel. Maar eigenlijk is hij dan omgedraaid, in de bijbel staat het net even wat positiever, namelijk wat gij wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander. Daarvoor is een actievere en positieve levenshouding tegen. Hoe wil je dat anderen met jou omgaan? Doe dat ook met die ander. Dat kost wellicht meer moeite maar maakt het leven vast waardevoller.

Iets anders wat uit de bijbel komt is het verhaal van de barmhartige Samaritaan. Meestal wordt gezegd dat dit verhaal laat zien dat niet telt wat je bent, maar vooral wat je doet. Ongeacht wie je bent en wie je naaste is voor jou (ook al is het je vijand) dan nog moet je helpen. Wij identificeren ons vooral met die barmhartige Samaritaan door anderen te helpen.
Maar Jezus draait het om. Op de vraag wie je naaste is vraagt Jezus wie de naaste is van hem die gewond is. En dan worden de rollen omgedraaid en wordt je zelf in een slachtofferrol geplaatst die hulp nodig heeft. En kun je die hulp ook aannemen? En wie helpt je als je het moeilijk hebt? Vaak is hulp aannemen moeilijker dan hulp geven. Toch weer iets om over na te denken. En helemaal fijn om te weten dat als je in God gelooft, dat je dan ook erop mag vertrouwen dat Hij je naaste is en er altijd voor je zal zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten